[KENYATAAN MEDIA] Vaksinasi Elak Derita Akibat COVID-19

Pengalaman menghidap COVID-19 menyebabkan Tiz sedikit trauma (Science Media Centre Malaysia/YouTube)

MEDIA RELEASE

Pengalaman pernah dijangkiti COVID-19 dan tidak mahu trauma berulang, selebriti tempatan, Tiz Zaqyah nekad memastikan keluarganya mendaftar untuk divaksinasi menerusi aplikasi MySejahtera. Pelakon “Covid Oh Covid” yang dijangkiti virus pada bulan Mei baru-baru ini berkongsi kegusaran yang dialaminya ketika mengharungi detik cemas itu: “Saya berasa sangat tertekan kerana kedua ibu bapa saya adalah kontak rapat dan ada kemungkinan besar mereka turut dijangkiti. Walaupun saya tidak mempunyai simptom tetapi saya bimbang akan risiko jangkitan kerana saya tinggal bersama kedua ibu bapa saya.” 

“Bayangan bahawa kedua mereka mungkin dijangkiti COVID-19 menghantui saya setiap hari. Sebab itu, saya pastikan saya mendaftarkan ibu bapa saya dan membawa mereka untuk divaksinasi selepas saya pulih. Kini mereka sudah selesai dos pertama,” kata Tiz dalam sesi webinar bertajuk “Derita Akibat COVID-19” anjuran Science Media Centre (SMC) Malaysia dan The Petri Dish baru-baru ini. 

Sebagai seorang bekas pesakit COVID-19, Tiz kini perlu menunggu 3 bulan lagi sebelum boleh divaksinasi kerana masih mempunyai antibodi mencukupi di dalam badannya bagi melawan virus COVID-19. “Saya tidak sabar menunggu giliran saya mengambil vaksin. Pengalaman menghidap COVID-19 menyebabkan saya sedikit trauma dan ingin mendapatkan perlindungan daripada jangkitan berulang, dan juga untuk melindungi keluarga saya serta komuniti setempat. Vaksin itu bukan lagi pilihan sendiri; ia adalah tanggungjawab sosial,” kata artis itu yang kini juga menggunakan platform media sosialnya untuk menyeru peminat dan rakan-rakannya untuk segera divaksinasi.  

Pakar perubatan keluarga, Dr Sakinah Sulong yang turut serta dalam sesi webinar itu juga berkongsi emosi yang sama apabila kehilangan bapa mertuanya akibat COVID-19 baru-baru ini: “Saya telah kehilangan bapa mertua saya pada bulan Mei lalu akibat daripada kluster masjid COVID-19. Apa yang berlaku adalah sesuatu yang sangat perit kerana kita tidak mahu perkara ini berlaku kepada keluarga kita dan orang yang tersayang.” 

“Arwah bapa mentua saya meninggal dunia pada hari di mana beliau dijadualkan untuk mengambil vaksin. Jadi sesiapa yang ada peluang untuk membawa keluarga anda untuk divaksinasi,  tolonglah berbuat demikian; anda tidak mahu hidup dengan perasaan bersalah,” kongsi Dr. Sakinah pada sesi webinar tersebut.

Lebih penting, ujar Dr Sakinah, pengambilan vaksin boleh mengelakkan kesan lebih buruk yang didatangi varian membimbangkan (VOC) yang kini sedang menular di negara kita: “VOC ialah virus yang bermutasi yang dikenalpasti mampu menyebabkan lebih banyak kes, lebih mudah dijangkiti dan sekiranya dijangkiti boleh menyebabkan keadaan lebih teruk dan seterusnya kadar kematian yang lebih tinggi.”  

“COVID-19 yang kita ada pada hari ini adalah tidak sama dengan COVID-19 yang kita alami semasa mula-mula pandemik berlaku pada tahun lepas. Ia semakin mengganas dan kita risau tentang VOC seperti varian dari United Kingdom (Alpha) dan India (Delta). Sebab itu kita melihat walaupun kes seakan-akan menurun tetapi bilangan pesakit yang perlu dimasukkan ke hospital masih lagi tinggi disebabkan varian baharu ini,” ujarnya sambil menekankan bahawa vaksinasi masih boleh melindungi orang ramai daripada VOC atau jangkitan yang lebih teruk atau kematian.

Dr Sakinah turut menyeru orang ramai agar tidak mengambil mudah ekoran kesan daripada jangkitan COVID-19 juga boleh menyebabkan simptom susulan bagi pesakit yang sudah sembuh atau lebih dikenali sebagai ‘long COVID’. “Walaupun seseorang itu telah selamat daripada COVID-19, dia mungkin masih tidak dapat meneruskan kehidupan secara optimum kerana wujudnya simptom-simptom lain yang berterusan.” 

“Kajian Kementerian Kesihatan Malaysia ke atas 1,000 pesakit COVID-19 (tahap 4 & 5) mendapati kira-kira 20 peratus pesakit mengalami ‘long COVID’ dan 5 simptom utama adalah seperti batuk, lemah, rasa sesak nafas, keresahan, otak bercelaru dan sukar untuk tidur. Kita berharap pesakit-pesakit yang ada ‘long COVID’ ini, sila berjumpa dengan doktor untuk mendapatkan pemeriksaan dan juga bantuan. Kita tidak tahu siapa yang akan dapat ‘long COVID’ jadi cara terbaik adalah jangan terdedah kepada jangkitan COVID-19,” ujarnya lagi. 

Sesi webinar yang dikendalikan oleh Ketua Pengarang The Petri Dish, Dr Mahaletchumy Arujanan itu adalah sebahagian daripada kempen kesedaran #YakiniVaksin yang bertujuan untuk melawan mitos dan salah faham tentang vaksin COVID-19. Kempen ini turut disokong oleh syarikat farmaseutikal Malaysia, Duopharma Biotech Berhad sebagai sebahagian daripada inisiatif tanggungjawab sosial korporatnya.

TONTON WEBINAR PENUH DI SINI:

**All previous posts about COVID-19 here: https://sciencemediacentremalaysia.com/tag/covid-19/

%d bloggers like this: