[KENYATAAN MEDIA] Lebih separuh rakyat Malaysia tidak mempunyai pengetahuan asas tentang vaksin COVID-19

Sesi webinar “Takut Dengan Vaksin COVID-19” diianjurkan bersama oleh USIM and Science Media Centre Malaysia baru-baru ini bagi merungkai merungkai salah fakta tentang vaksin COVID-19

MEDIA RELEASE

3 FEB 2021

Rakyat Malaysia bakal menerima vaksin COVID-19 seawal hujung bulan ini. Namun masih banyak pertanyaan tentang isu keselamatan dan keberkesanan vaksin COVID-19. Maklumat palsu mengenai vaksin yang sering dikongsikan di media sosial  serta usaha gerakan anti-vaksin juga telah menimbulkan kesangsian dan kekeliruan dalam kalangan orang awam, sekaligus berisiko merencatkan usaha membanteras pandemik COVID-19 ini. 

Hasil kajian yang dilakukan oleh sekumpulan penyelidik daripada Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) baru-baru ini mendedahkan bahawa hanya 43% daripada responden kajian mempunyai pengetahuan asas yang baik tentang vaksin COVID-19. Kajian yang melibatkan 1,406 responden itu bertujuan untuk mengetahui sejauh mana tahap penerimaan dan pemahaman rakyat Malaysia tentang vaksin COVID-19.

Daripada jumlah responden itu, didapati 65% setuju untuk mengambil vaksin dan majoriti responden percaya bahawa vaksin boleh melindungi mereka daripada jangkitan. Hanya 33% merasakan bahawa vaksin COVID-19 mungkin tidak berkesan. Lebih separuh bilangan responden risau tentang kandungan vaksin. 

“Antara sebab yang menjadi penghalang penerimaan vaksin ialah proses penghasilan vaksin yang sangat pantas, status halal vaksin, kesan jangka panjang dan juga negara pengeluar vaksin.”

“Ramai yang skeptikal dengan vaksin yang dikeluarkan oleh negara China. Mereka lebih percayakan vaksin keluaran negara Barat,” kata Pakar Mikrobiologi Klinikal, Fakulti Perubatan Sains Kesihatan, USIM, Prof Madya Dr Nurul Azmawati Mohamed dalam sesi webinar bertajuk “Takut Dengan Vaksin COVID-19” yang diianjurkan bersama oleh USIM and Science Media Centre Malaysia baru-baru ini. 

Tujuan webinar itu diadakan adalah untuk menjawab pertanyaan-pertanyaan tentang vaksin COVID-19 selain merungkai mitos dan fakta palsu berkenaan dengan vaksin COVID-19. Sesi yang diadakan secara langsung dalam Facebook Live SMC dikendalikan oleh moderator iaitu pengasas bersama SMC, Dr Mahaletchumy Arujanan yang juga merupakan Ketua Pengarang The Petri Dish, iaitu surat khabar sains pertama di Malaysia. Seorang lagi pakar virologi yang turut menjawab soalan-soalan ialah Prof Datin Dr Che Ilina Che Isahak juga dari Fakulti Perubatan Sains Kesihatan, USIM. 

Pelbagai persoalan yang dijawab pada webinar berkenaan termasuk faktor penghasilan vaksin yang begitu singkat, status halal vaksin dan kesan sampingannya, selain merungkai salah fakta tentang teknologi ‘messenger RNA’ (mRNA) dan sebagainya. Soalan lain yang turut dikemukakan orang awam dan dijawab pada sesi webinar ini termasuk kesan vaksin kepada golongan yang mempunyai masalah kesihatan, warga emas dan juga kanak-kanak. 

Ikuti rakaman penuh webinar di sini: https://youtu.be/lR94UJj_47Q 

**Baca semua catatan terdahulu mengenai COVID-19 di sini: https://sciencemediacentremalaysia.com/tag/covid-19/

%d bloggers like this: